Kruistocht op voetbalschoenen

Na 3 jaar was het dan weer zo ver, de week van Luijks. Tot twee keer toe werd het uitje uitgesteld door Corona en door de jaren heen veranderde de groepssamenstelling ook enigszins. Na Reading, Lissabon en Hannover is het dit jaar Praag wat door De mannen van Luijks aangedaan wordt. De kruistocht begon op woensdag 13 april en eindigde op maandag 18 april.

Woensdag 13 april; de wedstrijd

Omdat DmvL in het Paasweekend dus in Praag vertoeven werd de wedstrijd tegen DSE verplaatst naar de woensdagavond ervoor. In een volgepakt huis ontving DIOZ de bezoekers uit Etten-Leur in een waar degradatie gevecht aangezien het de nummer laatst en nummer eennalaatst van de competitie betrof. Vanaf het begin van de wedstrijd waren de bezoekers de betere over DIOZ, het leverde ook kansen op maar onzorgvuldig afwerken en uitstekend keeperswerk van Dennie zorgde ervoor dat het 0-0 bleef. In een counter was waren het DmvL die wel toesloegen. Het was niet één van de aanvallers of middenvelders maar het was centrale verdediger Stefan die met een actie de wedstrijd openbrak. Nadat Joey was achtergebleven als laatste man schoof Stefan door naar het middenveld, toen hij aan de bal kwam op de zestien worstelde hij zich voorbij twee man, hierna leek hij de bal te verliezen maar veroverde hem weer met een sliding. Na de bal hierna met weer een sliding van de keeper af te krijgen scoorde Stefan vervolgens met zijn derde sliding, 1-0. Naast de openingstreffer was het tevens Stefan’s zijn allereerste doelpunt voor DmvL. Met deze ruststand zochten beide ploegen de kleedkamer op.

De tweede helft was een kopie van de eerste helft, DSE was beter maar wist de kansen niet te benutten. Uit een counter hadden DmvL op 2-0 kunnen komen maar Nicky kon (naar eigen zeggen door een polleke) de goede assist van Jos niet verzilveren. Na deze megakans kwam DSE dan toch langszij bij een dood spelmoment, niet goed verdedigen van de linkshalf van DIOZ zorgde ervoor dat er ingekopt kon worden bij de tweede paal, 1-1. DmvL leken zich te verzoenen met een gelijkspel want aan goede aanvallen kwamen ze niet toe, de technische staf probeerde in de laatste 10 minuten hier nog verandering in te brengen door Timo (huurspeler DIOZ 3) en Richard in te brengen als spitsen. Dit bleek een gouden greep aangezien Richard 5 minuten voor tijd met een leep balletje Paul diep stuurde. Na zijn tegenstander eruit te hebben geprint rondde Paul koelbloedig af in de verre hoek, 2-1. Na 5 zenuwachtige minuten floot de scheidsrechter daarna voor het einde van de wedstrijd waardoor DmvL goed begonnen aan hun kruistocht richting Praag met de eerste thuisoverwinning dit seizoen. Dit werd met name door Tristan, Dave en de drie Koningen goed gevierd waar er pas om 2 uur naar huis gefietst werd.  

Donderdag 14 april; de cooling down

Het was inmiddels 12:31u nadat Tristan uit zijn diepe slaap ontwaakte, waar de meeste Praag-gangers al een halve werkdag erop hadden zitten nam Tristan rustig zijn tijd. De tweede helft van de dag bracht hij overigens door in bad wat zijn dag bijzonder productief maakte. Ondertussen waren er wat problemen voor het organiserende comité. Nils had namelijk het volgende bericht gehad van hotel Alladin; we must cancel your rezervation due to accomodation upyrhiku with Ukrajine. De rest van de vakantiegangers waren hier uiteraard nog niet van op de hoogte waardoor iedereen goed gemontert s´avonds op de training verscheen. Waar er normaal, in combinatie met DIOZ 3, ongeveer 15 man zijn om te trainen waren het nu alle 20 spelers van DmvL aanwezig ondanks de wedstrijd van een dag eerder.. Wat een overwinning al niet kan doen, immers kunnen DmvL met nog een overwinning de laatste plaats van de competitie verlaten. Tijdens de training werd er voornamelijk geoefend op voorzetten en uit de lucht afronden, aangezien er dit weekend veel getiend zal gaan worden. Of zoals ze het in Tsjechie zeggen; desitky.

Dan nog de problemen van het organiserend comité, om 17:00u werd dus het eerder vernoemde berichtje ontvangen, als hoofdboeker kreeg Nils de ´taak´ dit op te lossen en hierin slaagde hij met verve. Na een heuse mail/telefoon marathon kon Nils gelukkig goed nieuws melden. Waar hij om 17:00u begon met mailen werd er vanaf 18:30u de telefoon erbij gepakt. Aangezien het hotel simpelweg niet opnam wendde Nils zich tot de reisorganisatie, uiteindelijke regelde Nils dat we terecht konden bij een ander hotel voor hetzelfde geld. Dit hotel kon overigens absoluut als upgrade gezien worden waarbij de reisorganisatie DmvL deed compenseren, uiteindelijk was het 03:00u voor het definitief gefixt was waardoor het een echt Goede Vrijdag bleek te zijn . 

Vrijdag 15 april; de heenreis

Op deze Goede Vrijdag verzamelde de heren zich op De Pin bij Gerritse thuis waar zijn vrouw Jolanda voor lekkere worstenbroodjes en een bakkie koffie had gezorgt. Om half 12 vervolgde zich de reis richting Brussel, waar vanaf Zaventem naar Praag gevlogen werd. Remco was al redelijk in paniek door de drukte op de weg rondom Antwerpen maar gelukkig kwam dit allemaal goed en konden heren op tijd boarden. Naast het tienen zouden de heren dit weekend ook veel kaartspelletjes spelen, en dan voornamelijk bollen. In het vliegtuig werd er echter nog het spel 31e (Tricet Jedna) gespeeld, het spel Pesten met de pestkaart Schoppen-10-laat-je-tieten-zien werd door het overgrote deel niet goedgekeurd, eigenlijk was alleen Dave voor. 

Nadat er om 16:00u voor het eerst voet op Praagse bodum werd gezet kon het weekend echt beginnen. Nils wilde even snel geld wisselen en kwam terug met Surinaamse wisselgeld, de goede verstaander kan hier al snel uit opmaken dat je daar in Tsjechië niet veel aan hebt. Na in het hotel ingecheckt te hebben gingen we naar een kroeg op de hoek wat al snel omgedoopt werd tot stamkroeg voor het weekend. S’Avonds werd de stad verkend waar de meeste pas deden afsluiten in Duplex rond de klok van 05:00u.

Zaterdag 16 april; tienen

Nadat zaterdag iedereen ontwaakt was bleken er de dag ervoor twee nieuwe termen geboren te zijn. Fresh Girls en De Snurkkamer. Bij Fresh Girls mag iedereen zelf voor de invulling zorgen maar de Snurkkamer bestaat uit mannen die samen meer als 150 decibel produceren na een avond goed doorgehaald te hebben, Nick was zelfs in zijn onderbroek van appartement verhuisd om het snurken te ontvluchten, dat hij zelf ook snurkte kon hij natuurlijk ook niet weten. Nadat het filmpje gedeeld werd met een professionele voice-over kon hij het echter niet meer ontkennen. 

S’Middags volgde hetgeen waar al weken op geoefend werd; tienen. In het Tsjechisch heet dit spel overigens Zarovski. Met 11 man op een klein doeltje staan rammen, het liefst zo hard mogelijk zonder enige vorm van techniek. Verliezen maakt niet uit met dit spel want, wanneer de verliezer met de billetjes richting de schutters moet gaan staan, wordt er toch standaard gemist. De kans dat je tijdens het tienen geraakt wordt is namelijk vele malen groter, zo werd Toine bijna knock-out geschoten door Dave en kreeg Dennie tot drie keer toe de bal in zijn klokkenspel in een tijdsbestek van 10 minuten. Uiteindelijk was Gerrit de grote verliezer met 2 verliesbeurten maar moesten ook Toine, Joey en Aron een ronde ‘staan’.  

Na het tienen gingen de mannen zich wat opfrissen, dat resulteerde in een drie-eenheid in een badkamer; één iemand was aan het poepen , een ander aan het douchen en de derde stond zijn tandjes te poetsen! Het schept toch een band zo’n weekendje zie je wel. Nadat er wat gegeten was werd de stad weer onveilig gemaakt. Inmiddels was Stefan Konings ook weer aangesloten na een middagje op bed te hebben gelegen met migraine. Later bleek dat hij deze periode gebruikt had om heel het oeuvre van WC Experience uit zijn kop te leren waar de rest van het weekend elk liedje wel voorbij is gekomen. De tweede avond bleek minder spectaculair als de eerste, wellicht dat de drie uur slaap toch niet genoeg bleken van de avond ervoor.

Zondag 17 april; Sparta Praag cycling of football club?

De zondag stond in teken van excursies en de wedstrijd van Sparta Praag. De groep had zich in tweeën gedeeld met fietsers en heren die een boottocht namen. De sportievelingen die gingen fietsen (Gerrit, Nick, Toine, Freddie, Dennie en Stefan) werkte zich een uur lang in het zweet door de Praagse bergen. Met 2704 foto’s was Gerritse degene die vrijwel heel Praag op de foto had geschoten. Enig nadeel was dat bij het fietsverhuur maar 3 fietsen én een 3-mans tandem te huur waren, uiteindelijk bepaalde Toine dat de 3 Koningen dan maar op de tandem moesten. De iets minder sportievelingen (Joey, Aaron, Dave, Remco, Nils en Tristan) gingen lekker op de boot bier drinken en bollen. Tijdens deze bootreis had de TD van DmvL nog even een werkmomentje. Onder toeziend oog van de aanwezige pers tekende Aron namelijk zijn 2-jarige contract om zich per 1 augustus toe te voegen tot DmvL. Naast Aron glunderde Remco en Nils ook van trots op de persfoto.

Dan de wedstrijd van Sparta. In de stad had de bootploeg al een poging gedaan voetbalshirts te kopen. Pas een kwartier later op het terras kwamen de heren er achter dat ze een wielershirt van Sparta Praag hadden gekocht. Omdat Remco en Joey perse een wedstrijdshirt moesten hebben werden deze toch nog gekocht vlak voor de wedstrijd in de fanshop. Nummer 33 werd gekocht, het nummer van Hancko, wie kent hem niet. Remco moest deze hebben omdat dit hetzelfde nummer als Max Verstappen was, dat Verstappen tegenwoordig met nummer 1 rijdt was hij even vergeten. Maar zoals in eerdere verslagen al gemomoreerd, toeval bestaat niet. Hancko, met nummer 33, maakte in de 33ste minuut de 1-0 voor Sparta. Met een kopbal in de verre hoek, niet geheel ontoevallig ook de specialiteit van Remco, zette hij de heren in vuur en vlam. Nadat ook nog nummer 14 wist te scoren in de met 3-1 gewonnen wedstrijd was het feest helemaal compleet. Naast de ooit zo legendarische Cruijff speelt Remco namelijk ook met nummer 14 op de rug zijn wedstrijden 

De laatste avond werd er nog even gas gegeven in de stad. Eerst werd er italiaans gegeten in een oude uitgehakte grot en daarna werd de Nederlandsche pub nog aangedaan waar er karaoke was. Je hebt bij karaoke 5 types; De oordopjes-zanger waarbij het gezang niet om aan te horen is, het Hans Kanzan type waarbij iemand opschept over zijn zangtalent maar wanneer zijn naam geroepen wordt hij of zij plotseling naar de wc of iets dergelijks is, dan heb je het Showman-type waarbij de zang van ondergeschikt belang is aan zijn proformes, dan nog het Facebooktype, dit is de persoon die alles eruit perst om maar zo interessant mogelijk op de film te komen en als laatste het talent, waarbij iemand maat kan houden en waarbij ook nog niet heel vervelend in de oren klinkt. Na binnenkomst gingen de heren naast een (zo later bleek) andere Nederlandse groep zitten. De groep had alle  Karaoke types. Het was vals, degene van de Drentse groep die erbij zat met de grootste mond gaf steeds de microfoon snel door, iedereen wilde in de spotlights staan voor filmpjes en er was totaal geen talent te bekennen. De meeste van DmvL waren het dan ook naar een kwartier al helemaal zat, het enige dat mooi aan deze tent dat die dronkelappen DIOZ herkende. DIOZ is meer dan een club bleek hier andermaal uit. Als bedankje voor de zang werd het rondje niet betaald waardoor deze op naam kwam van de Drentse populisten.

Maandag 18 april; de terugreis + weekafsluiter

De laatste dag van de kruistocht was de terugreis, Nick en Dave werden door reisleider Remco samen voorin het vliegtuig geplaatst waar deze heren een beetje vliegangst hebben. Anderhalf uur bibberend naast elkaar werd er weer geland in Brussel. Nadat de shirts en onderbroeken uitgewrongen waren van het zweet kon er gelukkig weer een pilsje gepakt worden. Op de terugweg werd er nog een vette hap bij de McDonalds gehaald (was nog niemand eerder geweest dit weekend) om de boel op een vette manier af te sluiten. Hierna vervolgde de 3 auto’s ieder zijn eigen weg. Nils, Nick en Remco gingen naar huis om onder de lakens te kruipen. Joey, Dennie, Freddie en Gerrit gingen ook naar huis om daar alle nog een afzakkertje te nemen en Tristan, Stefan, Aron en Dave gingen voor het laatste rondje nog even langs Kerkzicht. 

Hierna was het weekend dan echt gedaan, ware het niet dat Nils nog een afscheidscadeau in petto had. Nadat Aron al een contract had getekend in Praag was het nu Freddie die zijn handtekening zette onder een 1-jarige contract. Omdat Freddie maar een helft per wedstrijd zal gaan spelen is hij de komende 2 seizoen weer van de partij bij DmvL. Zo kon de balans opgemaakt worden dat iedereen genoeg bier op had, iedereen snurkt, iedereen het naar zijn zin heeft gehad en iedereen vanaf nu dus ook officieel lid is van De mannen van Luijks

Note; de gegeven chronologie van activiteiten kan afwijken van de werkelijkheid. Niemand is nuchter gebleven dus de waarheid zal ergens in het midden liggen.