DIOZ – Oranje Blauw

Stoptober

Je hebt kunt wel eens slecht voetballen maar zo slecht als De mannen zonder Luijks afgelopen zondag voor de dag kwamen is niet voor veel ploegen weggelegd. Samen met FC Twente zijn DmzL naar alle waarschijnlijk de enige ploeg in heel Nederland die momenteel van Feyenoord zouden verliezen. Waar Twente een blunderende doelman had, hadden DmzL dat ook. Waar Twente een vrije trap in de tweede ring schoot, nam een speler van DmzL een vrije trap die in Oudenbosch terecht kwam. Waar er in De Kuip 6 doelpunten vielen, vielen er op sportpark De Linden 6 doelpunten. En waar Twente ook alleen successupporters heeft, waren alle aanwezige bij DIOZ-Oranje Blauw in de rust (bij een 0-4 tussenstand) ook vertrokken.

DmvL, zonder Luijks; het is als een schip zonder kapitein, bier zonder alcohol, porno zonder duizend-dingen-doekje, een wedstrijd zonder derde helft of sportbar zonder lekker wijf erachter. Het klopt gewoon niet, en dat werd pijnlijk duidelijk deze laatste zondagochtend in september. Waar de eerste wedstrijd met sprankelend voetbal met 5-1 werd gewonnen, met Luijks in de gelederen, werd er nu kansloos met 0-6 verloren. Hooguit de eerste drie minuten waren DmzL gelijkwaardig aan de bezoekers uit Heijningen. Vanaf de vierde minuut was Oranje-Blauw heer en meester en won zodoende terecht. Na afloop van deze nederlaag kregen de selectiespelers nog een extra klap te verwerken, zo liet Luijks namelijk in de groepsapp weten pas hooguit het eerste weekend van november weer aanwezig te zijn. De wedstrijden tegen De Fendert (6 okt.), Nieuw Borgvliet (13 okt.) en Roosendaal (27 okt.) zullen dus alle een zware kluif worden voor DmzL. In het algemeen wordt verwacht dat DmvL vanaf de wedstrijd tegen Kruisland pas echt (weer) voor de titel zullen mee gaan doen. Tot die tijd zal het overleven zijn, en zullen DmzL er alles aan moeten doen om de nederlagen te stoppen gedurende deze periode in oktober.

De functie van Luijks is een ondergewaardeerde, in de functie als leider kun je het namelijk nooit echt goed doen. Pas bij de afwezigheid van deze leider doet zich dit gemis voelen. Buiten het drinken van een biertje na afloop van de partij komt er namelijk veel meer bij kijken. Eigenlijk loopt alles van DmvL via hun leider. Luijks regelt de ballen, een wedstrijdselectie van tenminste elf spelers, de verzorgingskoffer en waterzak, het invullen van de wedstrijdzaken app, de opstelling en de bijbehorende tactiek, de shirts (en het wassen hiervan), de analyse van de tegenstander, het potje leggen na de wedstrijd en het evalueren van de wedstrijd met het bestuur op zondagavond. Eigenlijk is het dus niet zo vreemd dat wanneer Luijks er niet is, alles in duigen valt.

Deze zondag viel dus alles in duigen, allereerst was de verzorgingskoffer niet gevuld. Hoewel de meeste pijntjes de avond voor de voetbal worden veroorzaakt waren er nu tijdens de wedstrijd al problemen door het ontbreken van paracetamol en andere verdovingsmiddelen. Daarnaast zorgde de niet aanwezige massageolie voor spierpijnen en vastzittende gewrichten bij alle 30-plussers, als je dan bedenkt dat slechts 4 spelers onder de 30 levensjaren blijven is het duidelijk was voor impact dit had. Uiteindelijk begon de wedstrijd met een lekke bal aangezien ook daar niet aan gedacht was, was de coaching gedurende de wedstrijd abominabel, stonden 4 afwezige toch op het wedstrijd formulier, liepen spelers met verkeerde shirts rond (zoals de spits met rugnummer 2), werd de derde helft bijna ook verloren, was het tactische beleid zo slecht dat spelers ondanks 10 meter voorsprong er uit gelopen werden en zat het bestuur zondagavond tevergeefs te wachten op een remplaçant voor Luijks tijdens de wekelijke evaluatie.

Nee het was niet best, maar wat DmzL het meest missen in hun leider tijdens zijn afwezigheid is het menselijke aspect, een leider is sociaal en spreekt de taal van iedere leeftijdscategorie. Met Tristan en Stefan kan hij in hun eigen straattaal communiceren, bespreekt hij met Richard en Jos de AOW-issues, zorgt hij dat Joey niets vergeet, maakt hij een kruiswoordpuzzeltjes en Sudoku’s met Ivo en Toine, bespreekt hij met Colin en Dave reisjes naar Riga en is hij een luisterend oor voor Sander en Dennie in hun valkuilen die toebehoren aan het jonge vader zijn. Luijks zorgt voor de harmonie binnen de groep en dat de sfeer opperbest is bij winst- maar ook bij verliespartijen. Een feestje is zo nu en dan ook noodzakelijk. Om de wedstrijd van Feyenoord en Twente nog maar eens aan te halen hierin, waar Twente het tegen Haps en Burger moest opnemen neemt Luijks zijn mannen de vrijdag voor zijn terugkeer mee voor een etentje bij Dom Diner.