Een nieuw begin

Verslagen over De mannen van Luijks hebben lang op zich doen wachten, waar moet immers over geschreven worden? Over een 4-1, 5-1 of 6-1 verliespartij tegen respectievelijk Vicoria’03, VV Roosendaal of RSV? Of over de veegpartij tegen NSV waarbij DmvL met een 8-0 nederlaag nog heel goed weg kwamen? Of misschien dan over de nieuwste aanwinst , de Leidse flanken-flitser Mèrt? Nee, het nodigde nou niet echt uit, DmvL waren DmvL namelijk al lang niet meer. Het was niet meer de vraag of er verloren zou worden maar meer hoe ze de nederlaag konden beperken. Er moest wat gebeuren aangezien de achterban meer en meer begon te morren vanwege alle nederlagen én het feit dat inmiddels de rode lantaarn in de competitie was overgenomen van Unitas. Erger was het echter dat ook de wisselspelers zich tegen de leiding keerde en gingen muiten. Zo dreigde nieuwkomer A. Mol met (lege) flessen bier te gaan gooien tijdens wedstrijden zodat de wedstrijd gestaakt zou worden, en we daardoor niet altijd met dubbele cijfers zouden verliezen. Andere veinsde tussen de ribben door blessures om zo maar niet in actie te hoeven komen. Uiteindelijk barste de bom na de laatste thuisnederlaag tegen Roosendaal. 

Luijks en Mouthaan werden namelijk op non-actief gezet door het bestuur van V.V. DIOZ om een schokeffect te creëren voor de laatste 3 wedstrijden van het seizoen. Het moest feller, agressiever, er moest gestreden worden, het bestuur eiste min of meer de Mourinho-stijl van ’t Zatteschip van DIOZ. Ondanks alles kwam het bestuur er wel achter dat binnen de selectie er nog altijd veel vertrouwen heerst in het duo Luijks-Mouthaan, hierdoor kwam het bestuur met een bijzondere constructie wat voor een primeur zorgt binnen de voetballerij. Waar het duo Luijks-Mouthaan de komende 1,5 maand op non-actief word gezet tekende ze direct ook een gloednieuw 3-jarig contract per 1 juni 2023. Voor nu acht het bestuur van V.V. DIOZ het echter tijd voor bezinning; Remco werd als straf op een persoonlijk trainingskamp gestuurd in Frankrijk om zijn technische en tactische keuzes te overdenken. Technisch directeur Nils ‘Money’ Mouthaan werd op zijn beurt naar het Gardameer gestuurd in Italië om af te koelen en een nieuw beleidsplan te bedenken. De opbouw van de selectie klopt niet zo was de insteek, een gemiddelde leeftijd van 38,8 jaar is bijzonder oud en 7 rechtsbacks binnen de selectie konden de goedkeuring niet langer dragen.  

Zo werd op donderdag 20 april het duo Jacobs-Schoovers voor 1,5 maand aangesteld met de opdracht resultaten te behalen in de wedstrijden tegen BSC, Beek-Vooruit en Hoeven en hiermee in ieder geval niet als laatste te eindigen in de competitie. Het duo kreeg hun fiat om het op hun eigen manier in te vullen en waar nodig harde beslissingen te mogen nemen, het nieuwe duo JaSchoppers was geboren. Waar de naam alleen al veelzeggend is werd er in het onderlinge overleg direct besloten dat Dave het tactische deel op zich zou nemen en Sander het technische deel, het anderhalf uur durende telefonische overleg op zaterdagavond tussen beide heren zou resultaat moeten gaan opleveren in de wedstrijd tegen BSC op zondag 23 april. Het duo mocht gelijk aan de bak waar de wedstrijd uit bij BSC direct een ware degradatietopper was. 

Er waren direct veel wijzigingen binnen het elftal onder de nieuwe leiding. Als technische eindverantwoordelijke koos Sander voor de volgende opstelling; Nicky van Kempen keepte, de topscorer van weleens werd voor het eerst in 6 seizoen weer opgesteld als doelverdediger. In de achterste linie stonden Dennie Konings om de bus te parkeren en Aron Mol omdat DIOZ zich ging ingraven, met aan hun zijde (niet geheel verassend) Dave Schoovers en Sander Jacobs zelf. Op het middenveld stonden Jos Schouw voor de ervaring, Stefan Konings om de boel een beetje om te schoffelen voor de Mol, Tristan Rompelberg om de Molsbergen weer weg te werken en Danny Hagens voor het coachende gedeelte. Met dit middenrif werd Joey Luijten in de Assen gepasseerd en was het opstellen van topscorer Christian Kerstens ook niet nodig omdat er op een doelpuntloos gelijkspel werd gespeeld. In de spits stonden Ivo Schoovers (broer van) en Alain Gerdes omdat Engelen toen nog niet bestonden. Het tactische plan van Dave was gegroepeerd verdedigen, zo min mogelijk weggeven, waar mogelijk tijd winnen en mocht het mogelijk zijn via snelle counters en/of spelhervattingen gevaarlijk worden. 

BSC was de betere van de twee en had veelal balbezit, tot hele grote kansen kwamen ze echter niet. Er was één kopbal die uitstekend door Nicky met de voeten werd gered in de eerste helft. De JaSchoppers probeerde het op de counter maar kwamen er niet echt doorheen, alleen bij een vrije trap van Dave was DIOZ gevaarlijk waarbij Ivo de bal net niet goed kon aannemen waardoor de keeper de bal kon oprapen. Gezien het aantal kansen was het dus niet vreemd dat beide ploegen met een 0-0 ruststand de kleedkamer opzochten.  

In de tweede helft liet duo Jacobs-Schoovers zichzelf vanzelfsprekend staan en werden Aron, Danny en Alain gewisseld voor Freddie Konings (zijn straf onder de vorige leiding voor niet op komen dagen, werd in de wind geslagen), Mèrt Plugge (DIOZ als counterplug) en Toine Engelen op de vleugels. De tweede helft was een kopie van de eerste helft, BSC was beter en kwam er ook steeds vaker doorheen. Echter kon er altijd nog iemand ingrijpen op het laatste moment en mocht het nodig zijn was daar altijd weer doelverdedigers Nicky die handelend optrad. Na verloop van tijd wist DIOZ dat een gelijkspel waarschijnlijk het hoogste haalbare was en dus werd hierna gespeeld. Ook hierbij greep doelman Nicky de hoofdrol door tijd te rekken door theatraal naar de grond te gaan, de bal achter de goal op zijn dooie gemak te halen en ‘verstrikt’ te raken in het doelnet met zijn voet. Helaas had de scheidsrechter dit ook allemaal door en zag dit met een glimlach aan maar telde wel minimaal 10 minuten extra tijd bij. De JaSchoppers kregen echter geen tegentreffer te verwerken vandaag en had zelfs nog met de winst naar huis kunnen gaan één minuut voor tijd, na een goede actie van Toine over rechts kwam Freddie één op één met de keeper van BSC. Doordat hij te lang twijfelde kon de verdediger tussenbeide komen waardoor de wedstrijd in 0-0 eindigde.  

Na de wedstrijd zat het duo Schoovers-Jacobs tevreden na te genieten van het behaalde punt. Met het behaalde punt is de laatste plaats weer overgedragen aan Unitas en aangezien hun volgende week tegen Beek-Vooruit spelen weten de JaSchoppers wat voor resultaat DIOZ moet bereiken op 7 mei als ze ook tegen Beek-Vooruit zullen spelen. Met de laatste wedstrijd tegen koploper Devo heeft Unitas in ieder geval een zwaardere tegenstander als afsluiter dan dat DIOZ heeft (thuis tegen Hoeven). Hierdoor lijkt het er goed uit te zien om niet laatste te worden in de competitie. 

Was het dan allemaal hosanna, nee dat niet. Na afloop van de wedstrijd op de late zondagavond kreeg het duo een zware tik te verwerken, alsmede de rest van het elftal. Toine Engelen, waar eigenlijk heel het tactische plan op gebaseerd is, stopt na dit seizoen helaas met voetballen voor DIOZ.